Jak vybrat chytré hodinky pro seniory?

Pro starší lidi bývá typické, že se příliš „nekamarádí“ s nejnovějšími technologiemi. Mnozí z nich se zuby nehty brání i chytrému telefonu, který má v současné době kdekdo, a za žádnou cenu si jej nenechají vnutit, natož pak nějaké vychytávky typu chytré hodinky.

Ukážete-li jim však, jak skvělými pomocníky pro ně mohou chytré hodinky být, určitě si je ihned oblíbí. Klíčem k úspěchu jsou samozřejmě takové kousky, které disponují funkcemi, jež se budou seniorům hodit. A jak takové hodinky vybrat a po jakých funkcích se poohlédnout, to si povíme v následujících řádcích.

armodd-panske-hodinky

Jaké funkce by chytré hodinky pro seniory měly mít?

U seniorů lze předpokládat, že se u tohoto typu zařízení budou více než o jeho vzhled zajímat o to, co „umí“. Mezi nejčastější požadavky na funkce chytrých hodinek pro seniory patří především následující.

Velký displej a intuitivní rozhraní

Je naprosto nezbytné, aby chytré hodinky pro seniory byly vybaveny dostatečně velkým displejem, u kterého nebudou mít problém s čitelností. Samozřejmostí by mělo být i intuitivní rozhraní, díky němuž vždy najdou to, co potřebují, a to i bez větších technických znalostí a dovedností.

Vzhledem k tomu, že starší lidé nemusí být jazykově příliš vybaveni, je určitě na místě poohlédnout se po chytrých hodinkách v češtině.

Upozornění na zprávy z aplikací a událostí

Někteří senioři bývají čas od času zapomnětliví a vzpomenout si na to, kdy se mají dostavit k tomu či onomu lékaři, nebo kdy a v jakém množství brát předepsané léky, pro ně můžu být docela obtížné.

Senior žena s levnými chytrými hodinkami.

To lze vyřešit prostřednictvím různých poznámek a událostí, k nimž si lze nastavit notifikace.

Funkce lokalizace polohy

Tato funkce se hodí především tehdy, vybíráte-li chytré hodinky pro někoho blízkého, o kterého je potřeba se více starat. Budete-li se například snažit s daným jedincem zkontaktovat, ale nebude se mu moct dovolat, zjistíte jeho polohu prostřednictvím chytrých hodinek, které jsou vybaveny GPS lokalizátorem. To se hodí i pro děti - psali jsme v průvodci, jak vybrat chytré hodinky pro děti.

Výhodou chytrých hodinek je, že je tento jedinec neustále nosí na zápěstí, čímž se snižuje riziko, že je někam, třeba i nevědomky, odloží.  

SOS tlačítko

Další užitečná funkce, která může doslova zachránit život. Především u seniorů, kteří se potýkají se zdravotními problémy, se může objevit náhlá nevolnost či slabost. V takovém stavu člověk nebývá zrovna sto hledat rychle mobilní telefon, aby si zavolal pomoc. Od toho jsou tu právě chytré hodinky disponující SOS tlačítkem, které po jeho stisknutí začnou samy vytáčet uložená telefonní čísla, a to tak dlouho, dokud některé z nich nezareaguje.

Monitoring zdraví a pohybové aktivity

Drtivá většina chytrých hodinek disponuje funkcí měření tělesné teploty a umí snímat tepovou frekvenci. Díky tomu bude jejich uživatel vždy vědět, jaké činnosti mu nedělají zrovna dobře, a kterým by se měl tím pádem raději vyhnout.

Chytré hodinky však ocení i ti senioři, kteří nepotřebují „dohled“, ale kteří chtějí být i ve vyšším věku aktivní (např. i díky běhání), a přitom rádi sledují své pokroky (třeba z hlediska ušlých kroků či ušlé vzdálenosti).

Senior a chytré hodinky při pohybové aktivitě.

Výdrž baterie

Posledním důležitým kritériem, ač se nejedná přímo o funkci, je výdrž baterie. Senioři s největší pravděpodobností nebudou neustále myslet na to, že si mají chytré hodinky nabít, a proto je vhodné pořídit jim takové, které vydrží v řádu alespoň několika dní.

Třeba naše chytré hodinky vydrží v průměru 5 dní, v pohotovostním režimu klidně i 15 dní.

Proč jsou chytré hodinky pro seniory dobrým dárkem?

Také pro vás bývá každým rokem těžší a těžší vybrat dárek pro své rodiče, prarodiče či známé v seniorském věku tak, abyste jim darovali něco, co ještě nemají? V tomto ohledu jsou chytré hodinky téměř sázkou na jistotu. Níže si uvedeme několik důvodů, proč byste jejich koupi měli zvážit.

Jsou originální

Většina seniorů stačila během svého života „nahromadit“ opravdu spoustu věcí a dát jim něco, co ještě nemají, může být mnohdy oříšek. Zeptáte-li se jich na přání přímo, většinou přichází odpověď typu: „Nedělej si starost, já nic nepotřebuji.“ V takových případech to „jistí“ kosmetika či dárkové balení čajů a nějakých dobrot.

Je tedy více než pravděpodobné, že s chytrými hodinkami jakožto originálním dárkem rozhodně zabodujete.

Jsou levné

Domníváte se, že chytré hodinky – vzhledem k tomu, jaké všechny funkce nabízejí – musí stát zákonitě celé jmění? Kdepak! Cena totiž není jediným ukazatelem kvality.

1232-1

V současné době se na trhu lze setkat s cenově velmi přívětivými chytrými hodinkami, které mohou s přehledem konkurovat i výrazně dražším modelům.

Monitorují spánek a zdraví

Jak už jsme v předchozích řádcích zmínili, chytré hodinky umí měřit tělesnou teplotu a snímat tepovou frekvenci. Kromě toho také monitorují spánek a jeho kvalitu. Tím obdarovanému dáte najevo, že se o něj opravdu zajímáte a chcete, aby byl zdravý.

Mohou sloužit jako inspirace k většímu přátelení se s digitálním světem

Lidé v seniorském věku bývají častými odpůrci moderních technologií, které pro ně představují akorát nutné zlo. Ukážete-li jim však, jaké funkce a benefity jim chytré hodinky mohou nabídnout, spřátelí se třeba nejen s nimi, ale také s dalšími digitálními technologiemi. Třeba i s tzv. sociálními roboty, které jsou určeny právě seniorům, aby si s nimi mohli popovídat.

Zaujal vás nápad pořídit svým blízkým či známým chytré hodinky? Podívejte se do naší nabídky, zajisté si vyberete! A taky se podívejte na nejčastější dotazy k chytrým hodinkám.