Nejlepší filmy o čase: 9 kousků, co musíte vidět

Máte rádi filmy o cestování časem? Pak vás zajisté potěší náš seznam zajímavých titulů, díky kterým se s jejich hrdiny budete moct přenést jak do minulosti, tak do budoucnosti. Pojďme se na ně podívat!

Čas je prostě fenomén. Kdo ho "zkrotí" má vyhráno. Poznejte spolu s námi 13 rozumných argumentů, proč uvažovat o pořízení levných chytrých hodinek. A teď už na ty filmové tipy. 

armodd-panske-hodinky

#1 Podivuhodný případ Benjamina Buttona

Podivuhodný případ Benjamina Buttona je romantické fantasy drama z roku 2008, které vzniklo jako adaptace krátké stejnojmenné povídky spisovatele Francise Scotta Fitzgeralda z roku 1922. Děj pojednává o sympatickém padesátníkovi Benjaminu Buttonovi (Brad Pitt), který žije relativně spokojeným životem a který se navíc nedávno zamiloval do třicetileté Daisy. Hlavní hrdina se však musí potýkat s opačnou chronologií života, kdy namísto stárnutí začíná mládnout. To se mu zpočátku líbí, avšak postupem času si uvědomí, že mládnout vedle své pozvolně stárnoucí lásky není zrovna výhrou.

  

#2 Paradox času

Dalším titulem je australský sci-fi thriller z roku 2014, Paradox času. Příběh pojednává o tajném agentovi, který pro záchranu budoucnosti musí přetvořit minulost. Čeká jej proto složitá série cest napříč časem, kdy při plnění posledního úkolu navíc bude muset využít i svého mladšího já. Jedině tak totiž dokáže dostihnout zločince, který mu v čase uniká.

 

#3 Na Hromnice o den více

Snímek Na Hromnice o den více je americká filmová komedie z roku 1993. Příběh se odehrává v městečku Punxsutawney, v němž se každoročně 2. února pořádají oslavy Hromnic, tedy svátku vítajícího jaro. Již po několikáté přijel do městečka oslavu natočit malý televizní štáb „v čele“ s moderátorem počasí Philem – samolibým a vším otráveným snobem, kterého reportáž natolik nudí a obtěžuje, že po jejím natočení trvá na okamžitém opuštění města. Při zpáteční cestě však Phila i zbytek štábu zastihne sněhová bouře, která je přinutí přenocovat v místním hotelu. Když se ráno Phil probudí, s údivem zjistí, že je opět 2. února a že musí ceremoniál natočit znovu, a ne jednou, neboť se ocitá v časové smyčce, kdy se tento den neustále opakuje. Vlivem těchto okolností si však Phil začíná spoustu věcí uvědomovat a jeho povaha se mění k lepšímu.

 

#4 Svěrací kazajka

Svěrací kazajka je americký psychologický thriller z roku 2005, v němž hlavní roli ztvárnil oscarový herec Adrien Brody. Ústřední postavou příběhu je veterán z války v Zálivu, Jack Starks, který je po návratu domů neprávem obviněn z vraždy a odsouzen k pobytu v psychiatrické léčebně v rodném Vermontu. V léčebně se stal „pokusným králíkem“ lékařů, kteří na něm s použitím svěrací kazajky a omamných látek prováděli experimenty. Pod vlivem těchto látek a moderní psychiatrie Jack zjišťuje, že může cestovat v prostoru a čase, a na jedné ze svých výprav do budoucnosti dokonce odhalí svou nadcházející smrt.

 

 

#5 Klik – život na dálkové ovládání

Klik – život na dálkové ovládání je americká dramatická filmová sci-fi komedie z roku 2006, která byla nominována na Oscara. Jedná se o příběh věčně ustaraného workoholika Michaela Newmana, který ve snaze získat zasloužené povýšení zanedbává svou ženu, děti i přátele. Jednoho dne se Michael vydává do obchodu koupit univerzální dálkové ovládání. Vzápětí zjistí, že je „magické“ a umožňuje mu ovládat vlastní život; může se tak vyhýbat životním přehmatům, hádkám a jiným nemilým událostem. Postupem času se však Michael dostává do role ovládaného a zázračné dálkové ovládání přebírá nad jeho životem téměř veškerou kontrolu. 

 

#6 To byl zítra flám

To byl zítra flám je americký komediální film z roku 2010 pojednávající o čtyřech kamarádech ze studentských let, kteří se – především kvůli zklamání ze svých současných životů – rozhodnou připomenout si bezstarostné dny a oživit ideály z mládí. Po bujarém večírku se ocitají v roce 1986 a dostávají tak příležitost napravit své zpackané životy a začít znova.

Návrat do budoucnosti je americká sci-fi komedie, která se i přesto, že byla natočena již v roce 1985, stále řadí k nejlepším a nejoriginálnějším sci-fi filmům v historii. Film se stal kasovním trhákem a v roce 1985 byl dokonce nejvýdělečnějším americkým filmem vůbec.

Jednou z ústředních postav je dr. Emmett Brown, který vynalezl stroj času, jenž zabudoval do auta značky DMC DeLorean. S excentrickým vědcem se seznámí sedmnáctiletý Marty McFly a s jeho pomocí odcestuje do minulosti.  Bohužel se však ocitne v jiné době, než chtěl, a bude mít hodně práce vše napravit a zachovat svou budoucí existenci.

 

#8 Zabil jsem Einsteina, pánové!

Nyní něco z našich zeměpisných šířek. Snímek Zabil jsem Einsteina, pánové! je sci-fi komedie natočená v Československu v roce 1969, jejíž režie se ujal Oldřich Lipský. Děj filmu se odehrává střídavě v Americe někdy na přelomu druhého a třetího tisíciletí a v Praze roku 1911. Cílem snímku je nastínit potenciální vývoj života na planetě, pokud by došlo k předčasnému úmrtí zakladatele moderní fyziky, Alberta Einsteina. Snímek předpovídal i vynalezení selfie tyče, jak si bystře všimnul známý spisovatel a publicista Ondřej Neff.

#9 Probudím se včera

A na naší scéně zůstaneme i u posledního tipu, kterým je česká filmová sci-fi komedie z roku 2012, Probudím se včera. Hlavním hrdinou je věčně svobodný profesor češtiny Petr, který si díky třídnímu srazu uvědomí, že jeho jedinou láskou v životě byla jeho spolužačka Eliška. Tehdy však neměl odvahu Elišce své city vyjádřit a od školy ji už neviděl. Petrovi se však naskytne jedinečná příležitost – vrátit se zpět do svých studentských let, konkrétně do roku 1989, a napravit to, co promeškal. Návrat ale nebude jednoduchý, Petr se ve snaze získat svou vyvolenou bude muset prodírat změtí komplikací a průšvihů.