Jak vybrat chytré hodinky pro děti?

 Jednou z priorit každého rodiče, ne-li tou největší, je bezpečí vlastního dítěte.

Chcete-li mít neustálý přehled o tom, kde se váš potomek zrovna nachází, a ujistit se, že mu nic nehrozí, pořiďte mu chytré dětské hodinky vybavené GPS lokalizátorem, který slouží k přesnému určení polohy. Díky tomuto přístroji budete moct na své dítko neustále dohlížet a současně s ním i komunikovat.

Chytrých hodinek pro děti existuje na trhu celá řada a vybrat si ty „pravé“ může být docela oříšek. V následujících řádcích vám proto poradíme, co je při jejich výběru důležité a proč by je vaše dítě vůbec mělo mít.

armodd-panske-hodinky

Proč dítěti pořídit chytré hodinky?

Jak již bylo výše zmíněno, díky chytrým hodinkám budete mít nad svým potomkem neustálý dohled, i když bude zrovna v nedohlednu. Tím, že jejich prostřednictvím lze mimo jiné uskutečňovat hovory či psát zprávy, hodí se také v případech, kdy rodiče své ratolesti prozatím nechtějí pořizovat chytrý telefon – zvláště tehdy, je-li dítě ještě příliš malé. Chytré hodinky, na rozdíl od mobilního telefonu, neodvádí zbytečně pozornost dítěte a tím, že je nosí na zápěstí, je zde menší riziko, že je ztratí.

Na co se při výběru chytrých dětských hodinek zaměřit?

Nyní se již podíváme na některé specifické aspekty, kterým byste při výběru chytrých dětských hodinek měli věnovat pozornost.

Vybavení hodinek z hlediska bezpečnosti

Základní funkcí chytrých hodinek pro děti je samozřejmě lokalizace polohy. Do hodinek vložíte SIM kartu s datovým tarifem (spotřeba dat je zhruba 50 MB za měsíc) a následně je spárujete s aplikací ve svém chytrém telefonu. V aplikaci na mapě uvidíte polohu GPS lokalizátoru a budete tak vědět, kde se vaše dítě právě nachází.

Pokud máte dětí více, pořiďte jim hodinky stejné značky. Díky tomu budete moct sledovat jejich aktivitu prostřednictvím pouze jedné aplikace a veškeré informace tak budete mít přehledně na jednom místě. Některé chytré hodinky zaznamenávají pohyb i zpětně, a vy si tak můžete projít i historii pohybu.

Velmi užitečná je i funkce tzv. bezpečnostní zóny, která umožňuje vyznačit oblast, kde se vaše dítě běžně pohybuje – tzn. domov, škola, kroužky aj. – a v případě překročení její hranice obdržíte notifikaci.

Opomenout nesmíme ani SOS tlačítko, které je nápomocné ve chvíli, kdy se dítě ocitne v úzkých a nebude zrovna sto vytáčet hovor. Po stisknutí SOS tlačítka začnou hodinky samy vytáčet uložená čísla, a to až do doby, dokud některé z nich nezareaguje.

Výdrž baterie

Dalším parametrem, kterého byste si určitě měli všímat, je výdrž baterie. Frekvence nabíjení závisí především na tom, s jakou intenzitou budete svého potomka sledovat a jak často budete požadovat aktualizaci údajů o jeho poloze. Některé hodinky je potřeba nabíjet denně, jiné vydrží i několik dní. V tomto ohledu je třeba myslet na to, že ne každé dítě si je bude zodpovědně nabíjet.

Odolnost hodinek

Je zcela přirozené, že jsou děti čas od času poněkud neposedné a touží vše kolem sebe důkladně prozkoumat. Z tohoto důvodu je vhodné vybírat takové hodinky, které „výzkumné aktivity“ vašeho dítka zvládnout bez újmy.

O odolnosti hodinek vypovídá například standard IP, jenž značí odolnost elektronického zařízení před vniknutím cizího tělesa, především se jedná o prach a vodu. V technických parametrech produktu standard naleznete pod označením „IP“ následovaným dvěma čísly. První z nich udává odolnost zařízení vůči prachu, druhé pak značí odolnost vůči vodě. Čím je číslo vyšší, tím je odpor lepší. Vybírejte proto hodinky, které mají hodnocení IP67 nebo vyšší.

Jazyk menu a aplikace

U chytrých hodinek pro děti je zcela nepochybně důležité i to, zdali se vyznačují jednoduchým a intuitivním ovládáním. Aby s jejich ovládáním neměly problém ani ti nejmenší, poohlédněte se po chytrých hodinkách v češtině. Třeba my ve Smartomatu nabízíme chytré dětské hodinky, které mají v češtině jednak menu, a jednak i prostředí mobilní aplikace, kterou si jakožto rodič nainstalujete na svůj chytrý telefon.

Design

Ač se jedná o chytré hodinky pro děti, i ty mohou mít velice vytříbený vkus a cit pro design. V případě chytrých hodinek stojí v popředí především jejich barva; nechte své dítě vybrat si barvu podle oblíbenosti tak, aby pro něj hodinky byly dostatečně atraktivní. Potřebujete docílit toho, aby je dítě nosilo rádo a abyste tak mohli trackovat jeho pohyb. Pokud se mu hodinky nebudou líbit, s největší pravděpodobností je hned při první příležitosti odloží a vy se bohužel nic nedozvíte.

Další funkce, aneb dopřejte svému dítku něco navíc

Vedle výše uvedených bezpečnostních prvků chytré hodinky pro děti disponují i dalšími funkcemi, z nichž některé nalezneme i u hodinek pro „dospěláky“. Příkladem může být fotoaparát, který je primárně určen pro potřeby videohovorů, případně k pořizování výletových „selfíček“, či krokoměr, díky kterému si bude vaše dítě moct zasoutěžit se svými kamarády o to, kdo ujde nejvíce kroků.

Součástí výbavy může být také budík, stopky, monitor spánku či telefonní seznam. Na chytré dětské hodinky se přitom vesměs dovolají pouze předem zvolená a uložená čísla. Máte-li strach, že by vaše dítě mohlo být například ve škole příchozími hovory rušeno, můžete tuto funkci vzdáleně zakázat, případně vypnout celé hodinky.

Cena chytrých dětských hodinek

V porovnání s chytrým telefonem jsou chytré hodinky cenově velice zajímavou alternativou. Za cenu od 1 500 Kč do 3 000 Kč můžete svému dítěti nabídnout výběr toho nejlepšího, co je na trhu s chytrými hodinkami pro děti k mání. Takové hodinky disponují kvalitním displejem, dlouhou výdrží baterie, odolností proti vodě a prachu, a v neposlední řadě mnoha užitečnými funkcemi.

Setkat se můžete i s levnějšími variantami, jejichž cena se pohybuje v rozmezí 1 000-1 500 Kč. Ty jsou však – vzhledem k jednoduššímu designu – určeny spíše pro menší děti, které nemají příliš vysoké nároky na funkce či kvalitu displeje hodinek. Navíc jsou oproti dražším hodinkám méně odolné proti otlučení, nebývají vodotěsné a rovněž mívají slabší výdrž baterie.

Parametrů, které při výběru chytrých dětských hodinek lze sledovat, samozřejmě existuje mnohem více. Výše jsme však uvedli ty nejdůležitější z nich, které zajistí, že vaše dítě bude vždy v bezpečí. Potřebujete-li s výběrem poradit, kontaktujte nás. Naši odborníci vám rádi pomohou.