Aplikace na menstruaci? Chytré dámské hodinky překvapí!

Rozhozené hormony, větší chutě na sladké, kolísání váhy – nepříjemné pocity, se kterými se musí měsíc, co měsíc potýkat nejedna žena. Řeč není o ničem jiném než o menstruaci.

Naštěstí však existuje způsob, jak se ženy na příchod „svých dnů“ mohou připravit a trošku se „obrnit“. Stačí si pořídit dámské chytré hodinky Armodd, které disponují funkcí sledování menstruačního cyklu.

armodd-damske-hodinky

Proč jsou chytré hodinky nejlepší aplikací na menstruaci?

Neustále v obraze

Aplikace v podstatě funguje jako menstruační kalendář, který nejenže upozorní na blížící se cyklus, ale také na plodné dny, což zajisté ocení ženy, které si plánují pořídit potomka. Největší výhodou chytrých hodinek vybavených aplikací na menstruaci je bezesporu to, že je ženy mohou mít kdykoliv u sebe a být neustále v obraze.

01_09

Díky tomu se nemusí obávat žádných nepříjemných „překvapení“, ale naopak být naprosto v klidu.

Konec s kalendáři, diáři a deníčky

Poměrně častým zvykem mezi ženami je zaznamenávání periody do různých diářů, deníčků, kalendářů aj. Ty se však dají lehce „zašantročit“, případně si uživatelky zapomenou dny do dalšího cyklu spočítat.

Díky dámským chytrým hodinkám Armodd jsou tyto starosti minulostí – vše totiž zvládnou samy a uživatelky jen upozorní ikonkou a popiskem. Zajímá-li vás, co dalšího tyto hodinky umí, podívejte se na recenzi.

 

Bolestivá menstruace: Tipy a rady, jak ji zmírnit

Během menstruace ženy prochází hormonálními změnami, které často provází změny nálad, zhoršení kvality pleti a již v úvodu zmíněné větší chutě na sladké a kolísání váhy. Kromě těchto projevů se bohužel řada žen potýká také s bolestivou menstruací, která přichází 1-3 dny před periodou a pro kterou jsou typické nepříjemné a sílící křečovité bolesti v podbřišku, v kříži nebo v zádech. Někdy se mohou objevit i v oblasti stehen a v nohou. Zpozorovat však lze i další symptomy, jako jsou nevolnost, zvracení, průjem, silná bolest hlavy či celková únava.

S bolestivou menstruací se potýká zhruba 30-50 % žen v reprodukčním věku, a až 10 % z nich mohou silné bolesti vyřadit z každodenního života a vést k pracovní neschopnosti. Nejčastěji postihuje dospívající dívky a mladé ženy. S přibývajícím věkem potíže většinou ustupují, zvláště po prvním porodu. Dobrou zprávou ale je, že existuje několik způsobů, jak bolestem buď zamezit, nebo je alespoň zmírnit.

Teplo

Příznivé účinky v případě bolestí a křečí může mít teplo. Stačí se zahřát gelovým polštářkem či termoforem, a přiložit jej na záda nebo podbřišek. Uvolňující efekt může mít také teplá sprcha či horká koupel s příměsí vonných olejů.

Masáže a akupunktura

Někteří lékaři doporučují při menstruačních bolestech jemné masáže břicha a bederní oblasti. Řada gynekologických obtíží se dá vyléčit také akupunkturou, se kterou by se mělo začít zhruba týden před periodou.

Cviky na menstruační bolesti

Lékařům se již v minulosti podařilo prokázat, že ženy, které se pravidelně věnují sportu, trpí menstruačními bolestmi méně než ty, které žádnou fyzickou aktivitu nevykonávají. V této situaci se doporučuje zařadit cviky pro posílení pánevního dna – pomoci může například jóga, cvičení na rehabilitačních míčích nebo pilates, případně rovnou návštěva fyzioterapeuta.

Změna životosprávy

Strava

Ne nadarmo se říká, že jsme to, co jíme. Strava totiž výrazným způsobem ovlivňuje naše zdraví. Ženy potýkající se s bolestivou menstruací by měly dodržovat pitný režim a do svého jídelníčku zařadit více ovoce a zeleniny a celozrnné potraviny, vynechat by naopak měly bílou mouku, cukry, živočišné tuky a kofein. Samozřejmostí je také omezení konzumace alkoholu a vyhýbání se kouření.

Mezi konkrétní potraviny zmírňující obtíže patří například listová zelenina, mandle, mák, lněné semínko, kustovnice čínská (neboli goji), artyčoky, červené zelí, mořské ryby či kvalitní rostlinné oleje. Užitečnými pomocníky mohou být také bylinné čaje s obsahem kontryhelu, drmku a řebříčku.

Relax a odpočinek

Vzhledem k tomu, že příčinou menstruačních bolestí může být i psychická nepohoda v podobě stresu, nemělo by se zapomínat ani na dostatek odpočinku a celkový klidový režim. Na vyčerpání a únavu se doporučuje také doplňovat hořčík.

Léky

Pokud výše zmíněné metody příliš nepomohly, pak nezbývá nic jiného než zahnat bolesti medikamenty. Nejčastěji se užívají léčiva ze skupiny analgetik, do níž mimo jiné patří běžné užívané léky, jako jsou Ibalgin, Brufen, Paralen či Panadol. Nástup jejich účinků lze urychlit, zvolíte-li gelové tobolky.

V některých případech může lékař doporučit také užívání antikoncepčních pilulek, neboť látky v nich obsažené vyvažují hormonální nerovnováhu.