5 tipů jak dodržet svá předsevzetí

Valí se na vás ze všech stran novoroční předsevzetí typu “přestanu okamžitě kouřit”, “zhubnu všechna kila navíc” nebo “přečtu knížku každý týden”? Nejčastější předsevzetí jsou zároveň ta, která se ve většině případů nepodaří splnit. Poradíme vám pár triků, jak se vyhnout zklamání a dojít k nastavenému cíli – a jak vám ve vaší snaze mohou pomoci chytré hodinky.

armodd-damske-hodinky

1. Opravdu to chcete vy?

Víte, jaká je nejčastější chyba při volbě nejen novoročního předsevzetí? Nevybrat si závazek, který chcete splnit kvůli sobě, ale kvůli někomu jinému. Všichni v práci se rozhodli, že zhubnou do půlky února 5 kilo? To není vaše rozhodnutí, pokud to vy vnitřně necítíte, bude vám chybět motivace – a bez ní vaše snaha a vůle brzy vyprchají. Takže si ze všeho nejdřív položte otázku.

Zeptejte se sami sebe, proč chcete něco změnit, co je vaše vnitřní motivace ke změně – toužíte vyběhnout schody dřív, než zhasne světlo na chodbě, a nezastavovat kvůli krátkému dechu v každém mezipatře? To je dobrý hnací motor ke změně. Silná motivace potřebuje vnitřní přesvědčení, že svou snahou zlepšíte vlastní život. Pak se vám budou úkolu plnit mnohem snáz. A abyste věděli, jak jste byli ve svojí snaze úspěšní, je třeba stanovit si, co chcete dosáhnout.

2. Realistický a měřitelný cíl

Rozumný cíl je další bod, který vám pomůže splnit to, k čemu jste rozhodli. Berte to tak, že nerealistické předsevzetí vás velmi rychle demotivuje – když neuvidíte pokrok, když cíl bude pořád stejně vzdálený, pravděpodobně to po ne moc dlouhé době vzdáte. Mnohem lepší je stanovit si menší cíl a klidně ho průběžně zvedat, když se jej podaří splnit. Uběhnout kilometr může být pro někoho stejné, jako pro jiného vylézt na Everest. A když ho uběhnete, můžete si přidat – na vzdálenosti, na rychlosti…

Nereálné cíle a předsevzetí

Důležitá věc je, aby byl váš závazek měřitelný. Letos zhubnu versus do konce března shodím 4 (5, 10) kila – jasný cíl, který by měl být tak akorát ambiciózní, aby vás motivoval a mohli jste ho jednoznačně vyhodnotit. Cíl může být omezení sladkostí, více času stráveného pohybem nebo čtením – cokoli vás motivuje. Například existuje spousta aplikací, které vám z jídla dokážou spočítat příjem kalorií, tuků, bílkovin, sacharidů, Nebojte se nějakou vyzkoušet, pak si můžete zjistíte, kolik byste měli konzumovat, pokud jste si dali za cíl hubnutí.

3. Méně je někdy více

Dát si hromadu předsevzetí najednou může být stejně demotivující jako nereálně stanovené cíle. Proto si nastavte raději méně změn, abyste za pár týdnů většinu z nich stejně nevzdali. Klidně si dejte víc než jeden cíl, ale v takovém případě jednotlivým úkolům přiřaďte různou důležitost. Klidně dejte prioritu těm snazším – jejich splnění nakopne vaši sebedůvěru a na ty další, složitější se vrhnete s větším elánem.

Několik předsevzetí

A když zjistíte, že jste si seznam předsevzetí připsali úkol, který vám přestal dávat smysl, nebo ho objektivně nezvládnete, nebojte se od něj ustoupit. Lepší bude úkol změnit nebo nahradit jiným, než se za každou cenu snažit splnit něco, čemu vnitřně nevěříte.

4. Neskrývejte své plány

Máte jasno, čeho byste chtěli dosáhnout? Sepište si svoje výzvy na papír, dejte si je na nástěnku, zadejte si je do to-do aplikace – prostě cokoli, co vám umožní mít své závazky na očích a moci je kontrolovat. Pochlubte se rodině nebo kamarádům, co jste si naplánovali, podpora okolí je také mocný motivátor. A samozřejmě sdílejte i svoje pokroky a dosažené úspěchy.

Několik předsevzetí

Když všechno hodíte na papír, hodně vám to pomůže i při vlastní realizaci plánů – máte v kalendáři pracovní meeting, takže ten den nemůžete na jógu? Chcete si sami zdravěji vařit a máte sestavený jídelníček? Díky konkrétním plánům budete vědět, kdy v týdnu máte čas na cvičení, běhání, otužování… a jestli máte v kuchyni všechno, co pro svůj jídelníček potřebujete.

5. Nebojte se změny

Všechno nejde tak rychle, jak jste si představovali, něco vám překazilo plány? Buďte trpěliví, novým návykům chvíli trvá, než se prosadí, a vy si na ně zvyknete jako na něco běžného. Čím větší změny jste si naordinovali, tím delší proces to může být. A pokud se něco opravdu nepovede, nebojte si přiznat neúspěch – ale neberte ho jako porážku, zkuste přijít na to, co k němu vedlo a v budoucnosti už se téhle chybě dokážete vyhnout.

Předsevzetí s chytrými hodinkami a fitness náramky

Ptáte se, jak vám ve snaze mohou pomoci chytré hodinky a fitness náramky? Díky kombinaci sportovních i monitorovacích funkcí můžete snadno sledovat svůj každodenní progres – hodinky v kombinaci s mobilní aplikací sledují vaši aktivitu od ušlých kroků až po délku a kvalitu spánku. Kdo dává přednost outdoor aktivitám, ocení hodinky s vlastním GPS modulem, díky kterému nemusíte brát na svoje výběhy nebo výjezdy ani mobil. Návštěvníci posiloven a tělocvičen si mohou vybrat z nabídky hodinek, které měří vaše výkony při indoor aktivitách – ať už jde o běh na pásu nebo badminton. Otužilci pak mohou zvolit modely, kterým díky vysoké ochraně nevadí ani dlouhodobý pobyt ve vodě. Viditelně zlepšující se výsledky jsou asi největší motivací pro další snažení – a i když se nedaří podle plánů, mírné naštvání vás dokáže popohnat k lepším výsledkům také celkem spolehlivě.